/za 4 porcije
300 g mljevene puretine (bez masnoće) / ili junetine (bez masnoće)
450 g krumpira za kuhanje, oguljenih i narezanih na kockice
1/3 šalice nemasnog mlijeka
1 1/3 žlice kiselog vrhnja (manje masno) - opcija
2/3 žličice maslaca - opcija
1 manja glavica luka, sitno nasjeckanog
2 češnja češnjaka, protisnuta
1 šalica zamrznutog miješanog povrća (mrkva, kukuruz, grašak, mahune)
150 g nasjeckanih gljiva (po želji)
2/3 šalice goveđeg temeljca (bez masnoće)
1 1/3 žlice brašna
1 1/3 žličice pirea od rajčice
1 1/3 žličice nasjeckanog svježeg timijana
2/3 žličice umaka Worcestershire
sol i papar po ukusu
Priprema:
Krumpir stavite u lonac s hladnom i posoljenom vodom i stavite na vatru. Nakon što voda zavri, kuhajte 10 - 15 minuta tj. dok krumpir ne omekša. Kuhani krumpir procijedite, vratite ga u lonac pa ga podlijte mlijekom, dodajte maslac, kiselo vrhnje i po želji posolite pa od smjese napravite glatki pire. Ostavite sa strane.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri pa u njoj popecite mljeveno meso dok se ne zarumeni, oko 5 minuta. Tijekom procesa kuhačom jednoliko razmrvite meso u što sitnije komadiće. Posolite i popaprite po želji.
Kad je meso porumenilo, dodajte mu nasjeckani luk, češnjak, timijan i brašno pa sve dobro promiješajte. Dodajte gljive pa kuhajte dok one ne omekšaju, povremeno miješajući.
Dodajte i smrznuto povrće, pire od rajčice, Worchesershire umak pa podlijte goveđim temeljcem pa sve promiješajte. Smanjite vatru pa ostavite da se kuha oko 10 minuta tj. dok se umak ne ugusti.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Na dno vatrostalne posude ravnomjerno rasporedite smjesu mesa i povrća, a preko njega potom rasporedite ranije pripremljeni pire od krumpira. Pire po želji posipajte s malo crvene paprike ili kajenskog papra.
Pecite u pećnici 20 do 25 minuta tj. dok se površina ne zapeče.
Pečenu pastirsku pitu izvadite iz pećnice i prije serviranja pustite da odstoji 15-ak minuta.
Weight Watchers
6 bodova / porcija
Po porciji:
- kalorije: 286
- masnoće: 8.5 g (od toga zasićene 4 g)
- ugljikohidrati: 32 g
- vlakna: 6.4 g
- šećer: 4 g
- bjelančevine: 25 g